18 Mayıs 2011 Çarşamba

Gözlerimiz nasıl 3 boyutlu görür ?

 Bu algının nasıl oluştuğu hakkında birçok bilimsel çalışma sonunda beynimizin yarattığı bu algının muhteşem bir baş yapıt olduğunu farkederiz.Gözlerimiz görüntüyü ters ve 2 boyutlu görmesine karşın beynimiz bize 3 boyutlu ve düzgün bi görüntü sunar. Dilerseniz bu işlemi yakından inceleyelim.

 İki göze sahip olmamız sayesinde dünyayı iki farklı açıdan görürüz, gözlerimizin arası 5-6 cm kadar olduğundan iki görüntü birbirinden farklıdır. İki görüntü aslında sanıldığı gibi gözlerde değil beynimizde
birleşir ve çeşitli işlemlerden geçerek hem düzgün hemde 3 boyutlu görüntü elde edilir. 3 boyutlu görerek
cisimlerin birbirinden ve bizden uzaklığını ve görüntünün derinliğini algılarız.

 Aslında dünyaya 2 boyutlu bir şekilde iki açıdan baktığımızı çok bait ekillerdede görebiliriz,kanıtlayabiliriz. Örneğin bir potaya basket, bir kalaye gol atmayı bir tek gözle birde çift gözle birkaç kez deneyin çift gözle daha rahat attığınızıo farkediceksiniz veya bir ağacın dallarına uzun süre tek gözle baktıktan sonra gözünüzü açın ağacın dalları daha ayrıntılı gelicektir... Bunların sebebi derinlik algısının 3. boyutta boy göstermesidir, derinlik algısı ile nesnelerin uzaklıklarını kavrarsınız oysa derinlik yokken bunu yapmak zordur, hele bütün hayatınız boyunca 3 boyutlu gördüyseniz.

 Görmemiz uzun karmaşık ama insan iradesi dışında olan çok hızlı bir işlemdir. İki gözünüzden gelen sinyallar parçalanarak beyne ayrı yollardan giderler fakat mucizevi bir şekilde hiçbir pürüz olmadan beyin onları birleştirir ve sırasıyla; birleştirilen görüntüler karşılaştırılıkr ve derinlik artar, çizgi ve sınırlar ayırt edilir, renk analizi yapılır, parlaklık algılanır, görüntü ters çevrilir, kör nokta doldurulur. İşte görüyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder